Az INDIT egy olyan addiktológiai szolgáltató rendszer, mely a megelőzéstől a szabadidős programokig, az elérő-, ártalomcsökkentő szolgáltatásoktól a rehabilitációig, reszocializációig terjedően kínál szolgáltatásokat, programokat intézményi- és szakmai háttérrel, stabil szakember-gárdával.

Az addiktológiai problémákat, a rossz szokásoktól a súlyos szenvedélybetegségekig – legyen szó akár kémiai, akár viselkedéses addikciókról –, komplex megközelítésben kezeljük. Tudomásul vesszük, hogy ezek nem csupán testi és lelki károkkal járhatnak, ezért a beavatkozás során figyelnünk kell a családi és egzisztenciális környezetre, a munkára, a tanulásra, egyéb szociális kapcsolatokra is, és egy olyan új életforma kialakításának szükségességére, mely pozitív jövőképet, egészséges jólétet, a problémákat megoldani vagy elfogadni képes új személyiséget alakít ki a felépülni, változni vágyónál.

Rendszerünkben különböző terápiás szemléletek elegyét alkalmazzuk (pszichoszociális modell, rendszer-szemlélet, terápiás közösség, józan-kultúra, ártalomcsökkentés, medikális szemlélet stb.), melyek erősítik egymás hatását, sokszor újítólag hatnak.

Az INDIT folyamatos, magas szintű működésének 3 legfontosabb alapértéke – mely nyitottá, elérhetővé és szolgáltatás-orientálttá, összességében értékteremtővé teszi – a kreativitás, a humanizmus és a szolidaritás. Sátrunknál a következő programokkal találkozhatsz:

 

MENTÁL LIGET

A ligetben érdekes, szórakoztató játékok, feladatok mentén ismerkedhetnek meg a betérők az addiktológia különböző területeivel.

 

KIÁLLÍTÁS

Infotáblák segítségével a látogató betekintést nyerhet az alkohol „sokarcú világába”

 

KITALÁLÓ SZOBA

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba 3-4 főnek.

A program időtartama: kb. 60 perc.

Résztvevők létszáma: 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétével.

Előzetes regisztráció szükséges az alter.indit@gmail.com email címen!

Időpontok:
2022. 06. 30. csütörtök: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00
2022. 07. 01. péntek: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00
2022. 07. 01. szombat: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00

 

WORKSHOPOK

Lelki egészséggel kapcsolatos témákban, csoportos, vezetett interaktív beszélgetések, amely során az ismeretátadás mellett lehetőség van véleménymegosztásra, tapasztalatcserére. A műhelyek alatt az adott tartalomhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás vagy gyakorlat zajlik.

A lelki egészség erősítésének ismert formája a rekreáció. A rekreációs tevékenységeket az különbözteti meg a passzív pihenéstől, hogy közben valami mással foglalkozunk, a figyelem az adott feladatok végrehajtására koncentrál. Az ember gondolatai eközben elterelődnek a napi problémákról, ezáltal csökken a belső feszültsége, és több energiája lesz. Kitisztult fejjel a stresszt okozó helyzeteket könnyebben tudja megoldani, ami egy idő után javítja a problémamegoldó képességét is. Ez motivációt ad a nagyobb kihívásokkal való megküzdéshez. A stencil műhely a kikapcsolódás mellett lehetőséget nyújt az alkotásra, a kézműveskedésre. A résztvevők egyszerű és látványos dekorációt készíthetnek szövettáskára, vagy hozott pólóra is.

Időpont: 2022. 06. 29. szerda 14.00-16.00 között
14 éven felülieknek.
 

A sérelmek és a neheztelések sokunk életében jelen vannak. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebb kér bocsánatot, illetve bocsát meg. A lelki egészségünk megőrzésében fontos szerepe lehet annak, ha a megbocsátási képességünk erősödik. Ez a szenvedélybetegség megelőzőse mellett az abból való kigyógyulásban is szerepet játszik. A műhelyünk ezért a megbocsátás és a bocsánatkérés témájára fókuszál. A nagyjából egy órás foglalkozás zárásaként a résztvevők saját palackpostát is készíthetnek valakinek…

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpont: 2022. 06. 30. csütörtök: 11:00
 

A lelki egészségünk egyik feltétele a harmonikus önbecsülés, amelynek kialakításához az önmagunkról alkotott képnek, az önmagunkba vetett bizalomnak és önmagunk szeretetének egyensúlyban kell lennie. Az önkép az erényeink és hibáink, valamint a képességeink és korlátaink felismerését fejezi ki; önbizalmunk arról árulkodik, hogy mennyire tartjuk képesnek magunkat arra, hogy sikeresen megbirkózzunk a kihívásokkal; az önszeretet pedig azt jelenti, hogy a hibáink, vereségeink ellenére szeretettel fordulunk önmagunk felé. A workshop alatt önmagunkról, az önmagunkhoz való viszonyulásunkról beszélgetünk, amit egybekötünk egy gondolatébresztő naplóírással.

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpont: 2022. 07.02. szombat: 13:00
 

A stressz egy hétköznapi jelenség, ami a ránk nehezedő nyomás, a bennünket érő kihívások hatására alakul ki. Ideális esetben épp annyi kihívás ér bennünket, amivel még meg tudunk küzdeni, de a stressztűrő képessége mindenkinek jelentős mértékben változó, az örömtől a szorongáson, a haragon, az elkedvetlenedésen át a depresszióig sokféle érzelmi reakciót kiválthat. A műhelyfoglalkozás során beszélgetünk a stresszt okozó helyzetekről, a mindennapi kihívásainkról és stresszkezelő módszerekről is, a végén fürdőbombát készíthetnek a résztvevők.

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpont: 2022. 07.02. szombat: 11:00
 

Rövid interaktív bemutató keretében megismerkedhetünk a hatékony indulatkezelés praktikus, könnyen elsajátítható technikáival, melyek jól hasznosíthatók a mindennapi stresszhelyzetekben. A megfelelő indulat- és stresszkezelés hozzásegít az egészségünk megőrzéséhez, általa kiegyensúlyozottabbak lehetünk, előmozdítja a jobb kapcsolatok (családi, baráti stb.) kialakítását, illetve megelőzhetjük az indulat kirobbanás okozta negatív következményeket. A workshop fő célja, hogy rövid idő alatt alapvető információkat adjon át a haragról, a hatékony indulatkezelésről, továbbá megtanítson egy-két konkrét könnyen elsajátítható és könnyen alkalmazható gyakorlati technikát, mely segít a heves érzelmek aktuális lecsendesítésében.

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpontok:
2022. 07.01. péntek: 11:00
2022. 07.01. péntek: 13:00
 

Gyakran érezhetjük azt, hogy lehetetlen minden tennivalót elvégezni. A helyes időbeosztás segíthet abban, hogy egyensúlyt tartsunk fenn életünkben és könnyebben elérhessük céljainkat. Műhelyünk ezért foglalkozik az időmenedzselés témájával, mely során beszélgetünk saját tapasztalatainkról és mindennap alkalmazható tippeket osztunk meg. A workshop végén a résztvevők hűtőmágnest készíthetnek.

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpont: 2022. 06. 30. csütörtök: 13:00
 

Zenei kommunikáción és improvizáción alapuló zenepszichológiai műhely, amelynek révén képesek lehetünk az érzelmeinket szabadabban megélni, megismerni és kifejezni.

A zene már születésünktől kezdve elkísér bennünket. Egy ösztönös és alapvető önkifejezési és kommunikációs forma, akár a nyelv, de mégis különbözik tőle. A zene közvetlen kapcsolatban áll az érzelmek világával, különösen, ha a spontán improvizációról beszélünk. Műhelyünkön a zenei kommunikációt és improvizációt használjuk fel arra, hogy ne csak jobban megismerjük, hanem jobban át is élhessük a saját érzelmeinket, és közelebb kerülhessünk a tudattalan élményeinkhez. A workshopon való részvételhez zenei előképzettség nem szükséges így mindenkinek bátran ajánljuk.

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpontok:
2022. 06. 30. csütörtök: 15:00
2022. 07. 02. szombat: 15:00
 

Az alkoholos italok készítése és fogyasztása egyidős az emberiséggel, a társadalmi léttel, kultúránk, életünk szerves tartozéka. Mi magyarok alig több mint 1000 éve kezdtük meg európai pályafutásunkat, de az alkohollal átitatott nemzeti öntudat tekintetében igen jól beilleszkedtünk. Erről tanúskodik számos borvidékünk, az égetett szeszek tekintetében pálinka nagyhatalom vagyunk – hungarikumokkal –, és kézműves sörök tekintetében már simán lefőzzük a cseh, bajor és belga serfőzdéket is… Ugyanakkor az alkohol a pszichoaktív szerek veszélyességi rangsorában igencsak előkelő helyet foglal el. Persze az élet nagy és apró pillanataiban előkerül a pohár, a flaska, gondot űz és jókedvre derít, oldja a gátlásokat, a nyelvet, táncra perdít, és szexuális kedvet csinál. Kérjük, tegye fel a kezét az a személy, aki szénsavmentes ásványvízzel szokott szórakozni! Hogy mi a kulcs? Talán leginkább a mértékletesség, hogy ne csapjuk be magunkat, hogy legyünk óvatos duhajok…

A program időtartama: kb. 60 perc.
Résztvevők maximális létszáma: 15 fő
14 éven felülieknek. Érkezési sorrend!
Időpont: 2022. 07. 01. péntek: 15.00