A jóga nidra a jógi alvása. Azonban ez nem a hagyományos értelemben vett alvás, hanem a mélylazítás rendkívül hatásos jógatechnikája. Csak kevesen vannak tudatában annak, hogy a testi és szellemi egészség függ attól a képességtől, hogy tudunk-e jól lazítani. A nyughatatlan életmód és a lazítás hiánya okozza a stresszt, idegességet és pszichikai labilitást. A legtöbb ember szenved a stressztől, és csak ritkán képes igazán ellazulni. A jóga nidra gyakorlásával azonban ez a képesség fejleszthető. Rendszeres gyakorlása alkalmas az öngyógyító folyamatok erőteljes beindítására, a belső világ rendezésén keresztül az okozati szinten való öngyógyításra.

Első fokozatát fizikai és mentális lazítás eszközeként használjuk, amely tudatos izomlazítással és mentális irányítással éri el a feszültségek feloldását. Ez azonban még nem a valódi jógikus alvás, amely majd a tudat sokkalta mélyebb rétegeibe hatol, hanem annak nélkülözhetetlen előkészítő fokozata.

Minden egyes fokozata egyre mélyebb tudatszintek megismeréséhez, egyre finomabb rétegek tisztításához vezet. Egy 40-45 perces gyakorlás – a pihenés tekintetében – 4-5 óra természetes alvással ér fel. Ebben az állapotban az elme és a mentális tudatosság elválik az érzékszervek ingereitől és eljuthatunk a koncentráció magasabb fokaihoz.

A gyakorlást követő rezgések hullámain tovább érezve spontán és impovizatív dallamok segítik a belső utazást, amelyet handpannel és intuícióval kísérünk.

Janetka Nelli & Miklós Barni