WWF BioBlitz a Fishingen

A WWF Magyarország a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesülettel és a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal együttműködésben elsőként nálunk rendezi meg közösségi állat- és növényfaj kereső játékát, a BioBlitzet. Alább minden információt megtaláltok a programmal kapcsolatban, de kezdjük a legfontosabbakkal:

Mi az a BioBlitz?

A BioBlitz közösségi fajkeresés- és gyűjtés. 24 óra alatt veletek, a fesztiválozókkal közösen tárjuk fel a Panoráma Camping és környéke élővilágát.

Miért jó részt venni rajta?

Mindamellett, hogy szórakoztató program, rengeteg új tudást szerezhetsz a környezetről, a természetről, ráadásul megismerheted, mennyi csodálatos élőlény él körülöttünk, a kedvenc fesztiválod közvetlen közelében.

Mikor kerül megrendezésre?

2020.08.26. csütörtök déltől 08.27. péntek délig tart, tehát 24 órán keresztül zajlik. Nappali és éjjeli programokon is részt vehetsz.

A BioBlitzről részletesebben:

A BioBlitz közösségi fajgyűjtés – segítsd te is szakembereinket az adatgyűjtésben! Ismerd meg testközelből és értsd meg jobban azt az egyedülálló környezetet, ami évről-évre otthont ad kedvenc fesztiválunknak! Vegyél részt rövid sétáinkon, ahol szakértő vezetőinkkel együtt egy új szemszögből is megismerheted Orfű és a Mecsek különleges élővilágát!

A BioBlitz elnevezés egy szóösszetételből származik: A „Bio” jelentése élő, és ebben az esetben a biológiai sokféleségre utal, míg a „Blitz” jelentése roham. Az első BioBlitzet az Egyesült Államokban szervezték 1996-ban, de ma már világszerte rendeznek hasonló programokat.

Magyarországon 2017 óta szerveznek klasszikus BioBlitzeket, de egyedülálló módon idén egy fesztivál helyszínét fogjuk a közösség erejével együtt felmérni. Egy BioBlitz során mintegy fél tucat botanikus és zoológus járja be egy napon keresztül az általában kicsi, 10-20 hektár kiterjedésű, városközeli élőhelyet a fesztiválozókkal együtt, és a 24. óra végére igyekeznek minél impozánsabb fajlistát összeállítani a területről. A BioBlitznek tehát három fő célja van, a benne részt vevők ugyanis:

  1. rácsodálkozhatnak a természet sokszínűségére, a fajok változatosságára, az élővilág komplexitására
  2. ráébredhetnek az ökológiai rendszerek sebezhetőségére, törékenységére, fontosságára, valamint saját felelősségükre és szerepükre a rendszerben
  3. megismerhetik a tudományos mintavételezés módszereit, mélyíthetik a természettudományos ismereteiket

Hogyan vehetsz részt a BioBlitzben?

1, Segíts a fajfeltárásban:

A 24 órás program alatt a résztvevők BioBlitz-bázisra hozhatják a „mintáikat”. Egy „minta” lehet egy telefonos fénykép, applikációval (pl. iNaturalist) történő határozás, saját megfigyelés (pl. a résztvevő leírása alapján történő határozás), vagy esetenként begyűjtött példány is. Erre elsősorban a kistestű gerincteleneknél (pl. ízeltlábúak), illetve növényeknél (pl. levél) van lehetőség. A kézzelfogható mintákhoz a bázison a résztvevők gyűjtőedényeket és borítékokat kérhetnek a szervezőktől. Ezekben történik a gyűjtés, a szakértők meghatározzák a fajokat (képek, leírás vagy behozott példány alapján), majd a bemutatásukat követően a befogás helyszínén szabadon engedik azokat. Minden meghatározott „minta”, mint fajnév felkerül a BioBlitz táblára, ahol 24 órán keresztül gyűjtjük a fajokat, majd a 24. óra végén összesítik őket.

2, Vegyél részt a BioBlitz sétákon:

BioBlitz séták a 24 óra alatt (08.26-27); 12:00-12:00

3, Látogass el bármikor a BioBlitz bázisra!

A BioBlitz-bázis az esemény központi helyszíne. Innen indulnak a vezetett túrák (pl. madarászat, kisemlőscsapdázás, denevérdetektorozás), itt vannak az állandó bemutatók és előadások (pl. a helyszínen gyűjtött flóra és fauna bemutatása, az erdei állatok nyomainak és életjeleinek bemutatója), és itt történik a fesztiválozók által begyűjtött fajok határozása is. A szakembereknek elkülönített hely áll rendelkezésére, ahol határozókönyvekből és különböző eszközökből (pl. nagyító, mikroszkóp, milliméterpapír) álló határozópontot építenek ki.

Fotók: Patkó László (WWF)