Képzőművészet On Orfű

2024-ben zenei karakterével rokon szellemiségű, gazdag, színes és jelentős képzőművészeti programmal egészül ki a Fishing on Orfű fesztivál – ez a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ. A festészettől a szobrászatig, a textilművészettől a fényfestésig, a performance-tól a graffitiig rengeteg izgalmas projekttel és művészeti alkotással készülünk! Gyere és légy részese a nyár legnagyobb szabadtéri kiállításának és művészeti zsongásának, keresd a Képzőművészet on Orfűt a Borfalu tetejénél!

Galéria egy szerpentinen

Művész: Mayer Hella

Mű címe: Átmenet 2.


Információ

Weboldal

Facebook

Instagram


Kontakt: hellamayer@gmail.com

Lehet, hogy van egy út, ami innen indul, itt folytatódik és pont itt ér véget. Lehet, hogy az út mégis megnyílik előre, hátra, oldalra, és könnyű eltévedni rajta. Valószínű, hogy itt, ahol állsz, nincs idő. Úgy tűnik, hogy ez egy tájkép. Fák és bokrok között kusza utakon bolyong a tekintet. Néhol felbukkan egy kapuszerű építészeti forma. Rejtély, hogy valós-e ez a helyszín, álomszerű vagy másvilági. Egyre inkább sejthető, hogy határmezsgye lehet valóság és túlvilág között, egy melankolikus, mégis idilli hely. Nincs festett ember. Az egyetlen látogató az, aki a kép előtt áll, és aki rálepne az útra, felsétálna a lépcsőkön.

Művész: Galog Márton

Mű címe: A 106. szfinx felesketése


Információ

Facebook


Kontakt: martongalog@gmail.com

A letűnt ősidő vagy a távoli jövő? A 106. szfinx felesketése egy mitológiai jelenet, melyben szürreális, antropomorf lények ünnepélyes ceremóniájába pillanthatunk be. A mítikus istenségek szertartása, posztapokaliptikus térben és időben ugyanúgy elképzelhető, mint évezredekkel az emberiség megjelenése előtt egy párhuzamos, alternatív univerzumban.Az őstörténetben a 106. szfinx a legjelentősebb a szfinxnemzetségek sorában. A kentaúrok, kevert lények és mutánsok birodalmában az ő nevéhez fűződik a legenda kialakulásának kezdete.   Mindig is foglalkoztatott a képzelet és fantázia narratív, vizuális önkifejezése mitológiai eposzok, elbeszélések, szürreális jelenetek bemutatása által. A kép vázlatok, előtanulmányrajzok és raszterháló segítségével készült, körülbelül 1év alatt. A különböző felület kezelési kísérletek, festési technikák és anyagok keverése grafikai eljárásokkal kihívásul szolgáltak, és egyben örömforrást is biztosítottak a kép készítése során.

Művész: Renesound Crew, Tios, DrSzeg, Acid, Ego, Metod, Buda, Kenz, TrashTalk, TC

Mű címe: Renesound Live Painting


Művész: Pálinkás Dominika, Deme Hanga, Szávai Zsófia Blanka, Piegel Flóra, Bottlik Csenge, László Mirjam, Bús Bea, Hinfner Zsófia Adél, Kucsora Kristóf

Mű címe: Fényorgona


Művész: Katona Kati

Mű címe: Insight


Információ

Weboldal


Insight
Az “Insight” című vetítés olyan különleges utazásra invitálja a látogatót, ahol felfedezheti a természet univerzális mintázatait. A bonyolult struktúrákból szőtt kompozíciók a természetben fellelhető mély összefonódást és harmóniát szimbolizálják, az ember és a természet közötti kapcsolat alaposabb megértésében segítve a nézőket.   A videóinstalláció célja, hogy a nézők figyelmét arra irányítsa, hogy ők maguk is a természet szerves részét képezik. A látvány biomorf struktúrákból építkezik, melyek az emberi érhálózatra, növényi és állati eredetű mintákra emlékeztetnek, ösztönözve minket, hogy felismerjük saját helyünket és szerepünket ebben a hatalmas összefüggő rendszerben. Az installáció nem csupán vizuális élményt nyújt, de emlékeztet arra is, hogy minden egyes ember és élőlény a természet szövetének szerves része, és hogy ebben a hálózatban mindannyian összekapcsolódunk. Az "Insight" egy meditatív utazás, mely lehetőséget kínál az elmélyülésre és a lecsendesedésre az ingerekkel túlterhelt fesztiválkörnyezetben.

Művész: Varga Kyra, Balogh Sarolta Réka, Aradi Nikol, Kőrösi Borbála Zóra, Czimbalmos Hunor

Mű címe: Fast Fashion


Művész: Benkő-Kiss Lenke, Szabó Buda Valér, Nagy Erik Leon, Kovács Dániel, Kurucz Boglárka Bernadett, Szabó István, Szalay Réka, Pálfai Boróka

Mű címe: “Békakirály”


Művész: Bircsák Barbara, Cserép Dominika Sára, Flesser Edina, Gulyás Derien, Radics Eliza, Szerdahelyi Mária

Mű címe: Tobzódás


Művész: Kodolányi Maja Zulejka, Erdős Martina Zsófia, Németh Zsófia, Lukács Anna, Vass Fruzsina, Szabó Adri

Mű címe: Horgolás öröme


Művész: Lukáts Bori, Kovács Eszter, Kubik Roxána B., Kocsis Livia

Mű címe: Vízivilág


Művész: Endes Ilona Zsuzsanna, Illés Marianna

Mű címe: Belső hang


Művész: Lukáts Bori, Kovács Eszter, Kubik Roxána B., Kocsis Livia

Mű címe: Szitanyomó workshop


Művész: Radics Eliza

Mű címe: Glamour-szalag


Információ

Instagram


Kontakt: radicsliza22@gmail.com

Az installáció egy ösztönös folyamatban jött létre, mely a hétköznapi benyomásokból építkezett. Női magazinok apró darabjaiból áll, így bemutatja, hogy napi szinten milyen ingerek, hirdetések, elvárások és képek érik a nőket, amiknek meg akarunk felelni. Saját élményeim és tapasztalataim lenyomatát vedlettem le, mint egy kígyóbőrt és szabadultam meg ez által a sztereotípiáktól, amiket nők írnak nőknek.

A Glamour-szalag egy egyéni projekt, mely egy felszabadult alkotási folyamat részeként jött létre. Formailag egy organikus kialakítással kapcsolódok a nőkhöz és möbius-szalag jellege pedig utal arra, hogy az információ halmaz, amit tartalmaz és bemutat nekünk az életünk során folytonos lesz, és nem szabadulunk meg tőle. Az installáció felülete apróra vágott női magazinok darabjaiból épül fel és áll össze egy egésszé.
A sok mosoly a szín és inger már túlzó módon áramlik felénk az instagram és egyéb platformok által az interneten keresztül, de ez régen sem volt másképp. Az újságok, magazinok állandó képet akartak mutatni az „ideális nőről”. Olyan mondatokkal, mint „Szuperhős a konyhában” „Teljesen önálló vagyok” vagy, hogy „Légy mielőbb újra önmagad”. Ezek persze támogató üzenetek is lehetnek, de ennek a túlzó oldalát ragadtam meg, amikor egy nő nap, mint nap ezt olvasva állandóan meg szeretne felelni ezeknek és minden szerepében megfelelően akar teljesíteni.

Művész: Pittmann Glória

Mű címe: Midsummer


Információ

Instagram


Midsummer
Ezt a rajzot egy hideg téli napon készítettem, amikor arra vágytam, hogy kint lehessek a szabadban egy tó partján, ahol szaladgálnak a kutyák, boldogok az emberek, süt a nap és minden szép. 2022-ben diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti egyetem animáció szakán. Jelenleg animációval és illusztrációval is foglalkozom. Szeretek különféle művészeti technikákkal kísérletezni és szívesen dolgozom olyan projekteken, ahol a személyes történetmesélés, az apró részletek és a hangulatteremtés nagy szerepet kap. Ezt a rajzot egy hideg téli napon készítettem, amikor arra vágytam, hogy kint lehessek a szabadban egy tó partján, ahol szaladgálnak a kutyák, boldogok az emberek, süt a nap és minden szép.

Művész: Mihályi Bálint

Mű címe: Jelenés


Információ

Instagram


Kontakt: mihalyi.balint7@gmail.com

Jelenés
Képeimen a sematikus „táji” elemek széthullanak, pszeudo tereket hoznak létre, amik alapvetően a virtuális világok alkotóelemeire, sokszögekre esnek szét. A poligonális torzítások mentén a különböző képi részletek, avatárok felbomlanak, ebben a torzulásban azonban nincs helye a nyílt sebnek, a testek megbontása mindvégig higiénikus és sima marad. A Jelenés című kép esetében a transzcendentális látomás tere összefolyik a korai videojátékok textúrakészletével és az online szerepjátékok létsíkján értelmeződik újra. Munkáimat jellemzően a virtuális térbe való belépés, illetve az abban való hibrid létezés alapozza meg. Formavilágom fontos kiindulópontja a korai videójátékok grafikai megjelenése. Festményeim középpontjában poligonálisan torzított, sebmentesen csonkított, avatárok jelennek meg, amiket jellemzően sokszögekre bontott „táji” elemek szegélyeznek, a képsíkok között megjelenő hibák a virtuális illesztések pontatlanságaira utalnak. A Jelenés című kép egy 16. századi Szent Mihály szoborból indult ki. A két figura közötti harc az online szerepjátékok formáját veszi át, ahol a játékosoknak gyakran különböző hibrid szörny-lényekkel kell megküzdeniük. A transzcendens látomás, ami önmagában is egy, a mi létsíkunktól elkülöníthető térben létezik, virtualizálódik.

Művész: Bereczki Kata

Mű címe: Tyúkok


Információ

Weboldal


Kontakt: kata.bereczki@gmail.com

Tyúkok
Sokan emlékszünk ilyen asszonyokra nagymamáink / dédmamáink idejéből. Szomszédok, barátnők jó közösségi életet éltek, összejártak. Segítették egymást mindenben, például feldolgozták együtt a felnevelt háztájit. Közben pletykáltak, és néha meghúzták a butykost - ittak egy kis "konty alá valót" - hogy fesztelenebbül tudják véghezvinni rengeteg teendőjüket, amivel a család és a háztartás kiszolgálása járt. Legtöbbször olyan témákkal foglalkozom, amihez sokunknak köze van, sokunkban emlékeket ébreszt. Az emberek arctalansága segít abban, hogy a képek illetve azok történetei ne konkrét személyekhez kötődjenek, hanem minden néző fantáziája kiegészíthesse a saját szereplőivel. A képeim megfestésekor a látványt homogén foltokra bontom, az alakok környezete leegyszerűsített; csak néhány - a helyszínt vagy az eseményt - jellemző tárgyat, környezeti elemet jelenítek meg. Az itt jelen lévő "Tyúkok" című festményemen bizonyos szempontból idillikus oldalát mutatom be annak a jelenségnek, ahogy nagyanyáink / dédanyáink még jó közösségi életet éltek, és igyekeztek asszonyi összefogással mindenben segíteni egymást. Közösségi munkában végeztek el sokféle ház körüli vagy háztartási teendőt - adott esetben a tyúkok feldolgozását. Így gyorsabban, jobb hangulatban telt az idő, és közben zajlott a szintén nagyon fontos pletykálás, esetleg néha még kortyoltak is a jófajta házi borból vagy pálinkából, hogy fesztelenebbül tudják véghezvinni rengeteg teendőjüket, amivel a család és a háztartás kiszolgálása járt. Az idill megjelenítése mellett azért igyekeztem a képen egy kis fanyar humorral azt is felvillantani, hogy az asszonyokra komoly terhek és elvárások rakódtak és rakódnak manapság is a háztartás vezetése kapcsán. Erre a háttérben látható falitányér szövegével utalok: "Ki az urát szereti, jó ebédet főz neki" - ami egyébként régi konyhai hímzett falvédőkön megjelenő felirat volt.

Művész: Murányi Kriszti

Mű címe: A szétesett háztartás / The Dissolute Household


Információ

Weboldal


A szétesett háztartás / The Dissolute Household
Egy kaotikus háztartás, egy modern életkép Jan Steen azonos című festménye alapján. Mindennapos dolog az étel és ital a földön, a félbehagyott megunt társasjáték és az állandó jelenlét a digitális térben. A nagy multitasking eredménye egy szétesett háztartás. A fürdőkád még valamennyire ura a helyzetnek, míg a konyhai időzítő tojás vígan mulat. A katódsugárcsöves monitort hiába próbálják felébreszteni, az asztalra borul, elrettentésül pedig egy alma került elé. Az ifjúság (lufikutya) mit sem törődve az egésszel a világhálóba bámul. A kompozíció közepén a művész személyét elrejtő kalapos önarckép a reneszánsz festményeket idézi, egyben ő testesíti meg a felesleges háztartási munkát.

Művész: Németh Gábor

Mű címe: Nyomdahiba (Misprint)


Információ

Facebook


Kontakt: gabornem@gmail.com

Nyomdahiba (Misprint)
A Teremtő „nyomda” által sokszorosított, toll-vér-hús-csont konstrukció hibás, 2D-s dokumentációban megjelenő manifesztációja az újpesti lapokban.

’Nyomda-hiba’ – A Teremtő (isteni nyomda) által eddig hivatalosan nem közreadott/írt/olvasott könyvéből (lásd: Teremtés Könyve) (halandóként) hibásan kreált, a minta oldalon jelentkező probléma (lásd: az Újpesten kiadott hibás oldal, azonnal javítandó!) Emberi beavatkozás?

Művész: Székely Zsó

Mű címe: Tavasz, tél


Információ

Weboldal


Kontakt: hello@studioplatforme.com

Tavasz, tél
Dorka (aZorka) a Tavasz, tél című dalában szimbólumokkal, érzésekkel ír le olyan lelki szituációkat, amelyek többünknek ismerősek lehetnek. A grafikám koncepciója is ez volt, így egy télikertet/botanikus kertet kollázsoltam, ami Dorka lelkének az ábrázolása. Eleinte ez a projekt egy vizuál volt, amiben több helyen feltűnik a tájba rejtve maga Dorka, illetve olyan szimbólumokkal dolgoztam, mint a madár, életfa stb. A grafikára a vizuálból a személyes kedvenc részletem került: a szoborrá dermedt Dorka szája mégis megmozdul és kirepülnek belőle madarak, ami szimbolikus jelentéssel bír. A madarak lélekjelképek, a tiszta szellemi erők szimbólumai. A vertikális felemelkedést és a kötöttségektől való megszabadulást is jelképezik. Különböző kultúrákban különböző dolgokat szimbolizálnak, így szimbóluma a tavasznak is, az élet körforgására utalva.

Művész: COSMOS

Mű címe: PASZTELLNEON


Információ

Weboldal


Kontakt: pasztellneon@gmail.com

PASZTELLNEON
A cosmos című alkotás költészet napjára készült, melyhez két irodalmi művet kevertem össze egy rajzzá.

Fodor Ákos: Beatrice
üregesedő
anyagom alakodat
rajzolja körül

József Attila: -a kozmosz éneke (részlet)
Az apró bolygó éppen annyit ér
Kicsiny körében, mint a Végtelen Fény,
Az Őslélek mérhetetlen végtelenjén.

Művész: Mihály Ádám

Mű címe: Deimos Redbox


Információ

Facebook


Kontakt: mihalyxadam@gmail.com

Deimos Redbox
Deimos: Redbox más néven a piros doboz. Ezt a képet a régi Trash és Gonzo művészet ihlette meg, mindezt egy városi káoszba akartam csomagolni ahol a torz lények mint dobozaikból kimászó rovarok lépnek elő a térbe. Senki és semmi nincs biztonságban, bezártság érzettel ötvöződik az állatias vadság, ez szimbolizálja azt a mérhetetlen megosztottságot amiben élünk.

A kép központi alakja egy antropomorf, sziámi iker kutya. Ő a változás szelét hozza magával. A kérdés az, milyen változást? A kép kettősségét grafikai és festészeti technikák segítségével értem el: torz és mocskos, akár egy horror filmben.

Művész: Szász Sándor

Mű címe: Hunting For Something Real


Információ

Instagram


Hunting For Something Real

Művész: Nagy Marcell

Mű címe: Kozmikus Komplexitás – Szivárványtest


Információ

Instagram


Kozmikus Komplexitás – Szivárványtest

Művész: Marosi Panni

Mű címe: ‘Facing each other’


Információ

Weboldal


‘Facing each other’

Művész: Jánosi Anna

Mű címe: Suture Rupture diptichon


Információ

Instagram


Suture Rupture diptichon

Művész: Szentgróti Dávid

Mű címe: Sympathy 2.


Információ

Instagram


Sympathy 2.

Művész: Szabó Lobot Balázs

Mű címe: Gest Blocks


Információ

Instagram


Gest Blocks

Művész: Makra Zoltán

Mű címe: t.t/series/8


Információ

Instagram


t.t/series/8

Művész: Kalán Viktoria

Mű címe: Maradjunk barátok


Információ

Instagram


Maradjunk barátok

Művész: Határ Attila

Mű címe: Dirty Vacation (hope I.II.)


Információ

Weboldal


Dirty Vacation (hope I.II.)

Művész: CROCODILEPOWER

Mű címe: “…my Universe is my eyes”


Információ

Weboldal


“…my Universe is my eyes”

Művész: Weiler Péter

Mű címe: Orfűi gyorsulási verseny


Információ

Instagram


Orfűi gyorsulási verseny

Művész: Tóth Gábor

Mű címe: Look At This Photo


Információ

Weboldal


Look At This Photo

Művész: Szöllősi Géza

Mű címe: Kitin – New Generation: Platoon


Információ

Weboldal


Kitin – New Generation: Platoon

Művész: Szombathy Bálint

Mű címe: Mozgáskép


Információ

Wikipédia


Mozgáskép

Művész: Simon-Mazula Tibor

Mű címe: Előkészül


Információ

Instagram


Előkészül

Művész: Stark Attila

Mű címe: Jasm – Captain Quando


Információ

Weboldal


Jasm – Captain Quando

Művész: Robitz Anikó

Mű címe: Negyedik teremtés


Információ

Instagram


Negyedik teremtés

Művész: Losonczy István

Mű címe: Platánsor


Információ

Instagram


Platánsor

Művész: Kiss Péter

Mű címe: c Profil 01


Információ


Kontakt: kisspeter859@gmail.com

c Profil 01

Művész: feLugossy László

Mű címe: Kilövés


Információ

Wikipédia


Kilövés

Művész: efZámbó István

Mű címe: Zenés koponyák


Információ

Weboldal


Zenés koponyák

Művész: Shane 54

Mű címe: Catnip Forever Band


Catnip Forever Band

Művész: Bukta Imre

Mű címe: Falusi öreg rocker


Információ

Weboldal


Falusi öreg rocker

Művész: Braun András

Mű címe: Tesla


Információ

Weboldal


Tesla

Művész: Bánki Ákos

Mű címe: Flumen


Információ

Instagram


Flumen

Művész: Bada Dada

Mű címe: Komoly Kovácsék kakát kovácsolnak


Információ

Wikipédia


Komoly Kovácsék kakát kovácsolnak

Művész: Kiss Tibor

Mű címe: DJ


Információ

Wikipédia


DJ

Művész: Iványi Helka

Mű címe: Blue Head


Információ

Weboldal


Blue Head
Gondolataim pórázát földre ejtettem, így azok mind elrohantak tőlem, majd ezzel a vízióval tértek vissza hozzám. Épp ahogy az álmok kreációja is működik az agyunk által: apró részletek előbújása az ember saját emlékezetéből, legyenek azok filmben látott, vagy saját bőrön tapasztalt jelenségek. Ezeknek egy üvegbe öntése, felrázása, majd a kuszaság és értelmevesztettség élvezete, amelynek könnyedsége megszabadít minket a válaszok és mély jelentések keresésének feladatától. A képeim elsősorban a gondolataimat és az érzelmeimet ábrázolják. Legtöbbször társadalomkritikus elemek jelennek meg a vásznaimon, néha a saját életemre való reflexiók is. Én magam gyakran nevezem a festményeimet „vizuális naplónak”. Sok negatív és egyformán pozitív élmény és érzelem ötvöződik a vásznamon szürrealista elemek formájában. Minden alkalommal, amikor egy festmény készül, nagyon élvezem, hogy milyen különböző álomvilágok alakulnak ki a gondolataimból.

Művész: Kárpáti Dódi

Mű címe: Háborúra készen


Információ

Facebook-oldal


Kontakt:

Háborúra készen
Ezt az akrilképet régóta őrzöm egy mappában. De ahogy most tapasztalom a dolgokat körülöttünk és bennünk, adta az aktualitást, hogy először bemutassam a közönségnek.  Valamikor a kétezres évek elején készült egy sorozatom. A Háborúra készen egy ezek közül. Most vált aktuálissá. Akkoriban kedveltem az akrilt. Egyetlen munkát sem állítottam ki ezek közül, mindegyikkel volt valami bajom. És mellőztem a képeim bemutatását. Az utóbbi húsz évben a zenélés mellett időszakosan dolgozom, főleg tussal, rizspapírra. Ismeretlen területekre kirándulok. Létrehozunk egy dokumentumcsomagot a barátommal. Izgalmas elfoglaltság. Most pedig megtörlöm a szemüvegem, mert ujjlenyomatos lett.

Az orfűi fal

Fényművészet

Művészlépcső

Művészpince