Glamour-szalag

Művész: Radics Eliza

Információ:

Kontakt: radicsliza22@gmail.com

Az installáció egy ösztönös folyamatban jött létre, mely a hétköznapi benyomásokból építkezett. Női magazinok apró darabjaiból áll, így bemutatja, hogy napi szinten milyen ingerek, hirdetések, elvárások és képek érik a nőket, amiknek meg akarunk felelni. Saját élményeim és tapasztalataim lenyomatát vedlettem le, mint egy kígyóbőrt és szabadultam meg ez által a sztereotípiáktól, amiket nők írnak nőknek.

A Glamour-szalag egy egyéni projekt, mely egy felszabadult alkotási folyamat részeként jött létre. Formailag egy organikus kialakítással kapcsolódok a nőkhöz és möbius-szalag jellege pedig utal arra, hogy az információ halmaz, amit tartalmaz és bemutat nekünk az életünk során folytonos lesz, és nem szabadulunk meg tőle. Az installáció felülete apróra vágott női magazinok darabjaiból épül fel és áll össze egy egésszé.
A sok mosoly a szín és inger már túlzó módon áramlik felénk az instagram és egyéb platformok által az interneten keresztül, de ez régen sem volt másképp. Az újságok, magazinok állandó képet akartak mutatni az „ideális nőről”. Olyan mondatokkal, mint „Szuperhős a konyhában” „Teljesen önálló vagyok” vagy, hogy „Légy mielőbb újra önmagad”. Ezek persze támogató üzenetek is lehetnek, de ennek a túlzó oldalát ragadtam meg, amikor egy nő nap, mint nap ezt olvasva állandóan meg szeretne felelni ezeknek és minden szerepében megfelelően akar teljesíteni.